vad tycker ni?

Ridsportförbundet inför nytt licenssystem

Från och med 2012 inför Svenska Ridsportförbundet ett nytt licenssystem. Endagslicens och årlig hästlicens är två av nyheterna nästa år - och betydligt högre kostnader.

 

Förbundets tävlingssektion har tagit fram ett nytt system, där licenserna gäller på alla tävlingar i Sverige från lokal- till elitnivå. Nivån på licenserna sätts nu istället efter ryttaren/kuskens ålder - alltså väljer man inte längre vilken nivå man vill lösa licens för, utan det är åldern som avgör vad din licens kostar.

Åldersgrupperna kommer att vara ryttare upp till tolv år, ryttare/kuskar upp till 18 år, och ryttare/kuskar över 19 år. Enligt förbundet innebär det nya systemet en höjning av priset för de som tidigare har löst lokal licens, men man menar att de nu istället får möjlighet att starta på fler tävlingar. 
Tidigare betalade man som vuxen (över 18 år) 200 kronor för en lokal licens - nästa år kostar det 750 kronor även om man bara rider på lokal nivå.

För de ryttare/kuskar som endast rider ett fåtal tävlingar per år finns från och med 2012 endagslicens, som kostar 150 kronor. Den gäller för ett tävlingstillfälle och det finns ingen begränsning i hur många endagslicenser en ryttare/kusk får lösa. Det kommer även finnas en sådan licens för internationella tävlingar. 

Förbundet har fördubblat priset på den internationella licensen - nästa år kostar den 4 000 kronor. Detta på grund av att det är allt fler som tävlar internationellt, vilket gör att sportavdelningens personal får allt mer att göra.

Häst- och ponnyägare måste från och med 2012 lösa licens för sin häst/ponny varje år. Den tidigare livstidslicensen försvinner, men de som idag har en sådan behöver inte lösa en ny.

Endagslicens och årlig hästlicens är två av nyheterna i Svenska Ridsportförbundets licenssystem för tävlande från och med 2012.

 

Licenssystemet för att tävla får en förändring från och med nästa år. Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion har efter diskussioner  tagit fram ett system där tävlingslicensen ska gälla på alla nationella tävlingar från lokal till elit tävling och nivåerna på licenserna skall baseras på ryttarnas/kuskarnas ålder.

I stället för att lösa licens för den nivå den aktive vill tävla på, lokal eller nationell, så är det ryttarens eller kuskens ålder som avgör kostnaden för licensen.
Licenserna får tre nivåer, för ryttare upp till 12 år, för ryttare/kuskar upp till 18 år och för ryttare/kuskar från 19 år och uppåt. 
Licensen gäller året ut för ryttare som fyller 12 respektive 18 år. Licensen för ryttare upp till 18 år gäller även internationellt. Det nya systemet innebär en höjning av licensen för dem som tidigare löst lokallicens, men de får samtidigt möjlighet att starta på fler tävlingar.

För dem som tävlar sporadiskt och vid enstaka tillfällen går det att lösa endags/meetinglicens från och med nästa år. Den licensen gäller för ett tävlingstillfälle och det går att lösa endags/meetinglicens vid ett obegränsat antal tävlingar. 
Det finns även en internationell licens för dem som deltar i enstaka internationella tävlingar som kan lösas per tävlingstillfälle. Skulle ryttaren/kusken upptäcka att antalet internationella tävlingar kommer att bli fler än fem går det att uppgradera till en internationell licens.
Den internationella licensen får en rejäl höjning. De ryttare som startar internationellt blir fler och fler och dessa ryttares anmälningar/resultatrapporteringar hanteras av sportavdelningens tjänstemän. Denna manuella hantering tar stora resurser och motiverar därför en kraftig höjning av den internationella licensen.

Några grupper är undantagna från det åldersstyrda licenssystemet. Det gäller ryttare med funktionsnedsättning på lånad häst eller ponny, voltigörer och linförare, gymkhanaryttare, kuskar som tävlar upp till Lätt A samt distansryttare upp till 50 km. De får alla tävla på en lektionsryttarelicens. Lektionsryttare som tävlar på lektionshäst tävlar också med lektionsryttarlicens.

I det uppdrag förbundsstämman gav förbundsstyrelsen när beslutet om Organisations- och Avgiftsutredningen togs 2009 fanns ett uppdrag att licenssystemet skulle ses över och ett förslag presenteras. Tävlingssektionen presenterade ett förslag på Ridsportforum 2010 och förslaget skickades ut till distrikten i maj 2011. På lördagens styrelsemöte tog förbundsstyrelsen beslut om det nya licenssystemet.

Livstidslicensen för häst/ponny försvinner
Från och med 2012 måste häst- och ponnylicens lösas varje år. Livstidslicensen försvinner, men redan lösta livstidslicenser kommer att fortsätta gälla efter årlig uppdatering i systemet.
Kostnaden för häst/ponnylicens blir 200 kronor/år, 100 kronor/år för lektionshäst/ponny.
Med en årlig, regelbunden uppdatering av häst- och ponnyregistret får Svenska Ridsportförbundet en överblick hur många hästar och ponnyer som faktiskt tävlar, på vilka nivåer och med vilka resultat.

Viktiga datum – 1 december 2011 och 1 januari 2012
Livstidslicens går att lösa fram till 31 december 2011. 
Du som vet att du ska tävla i januari 2012 kan välja om du vill lösa en livstidslicens för häst/ponny eller om du vill lösa en årslicens för 2012.
Från och med 1 december 2011 finns möjlighet att lösa årslicens för 2012.
Om din häst/ponny redan har livstidslicens gäller den naturligtvis även i fortsättningen. Från och med 1 januari 2012 måste du uppdatera den varje år med ett enkelt klick i Tävlingsdatabasen.

Prislista licenser 2012

Endagslicens/meetinglicens 150 kr/anmälan
Lektionsryttare* 375 kr/år
Ryttare tom det år man fyller 12 år 250 kr/år
Ryttare tom det år man fyller 18 år** 500 kr/år (gäller även för internationella starter)
Ryttare from det år man fyller 19 år 750 kr/år
Internationell 800 kr/meeting
Internationell*** 4000 kr/år


* Följande får tävla på lektionsryttarlicens på nationella tävlingar: lektionsryttare (TRI Mom 111) som tävlar på lektionshäst (TRI Mom 160), ryttare med funktionsnedsättning på lånad häst/ponny, voltigörer/linförare, gymkhanaryttare, kuskar upp till lätt A samt distansryttare upp till 50 km.
Lektionsryttare: Ryttare som tävlar på lektionshäst/ponny och som rider regelbundet (minst 1 gång i veckan) i ridskoleverksamhet.
Lektionshäst/ponny: Häst/ponny som under de två senaste månaderna (sommaruppehåll i lektionsverksamhet borträknat) regelbundet använts i lektionsverksamhet, minst 50 timmar per månad i lektioner med olika ryttare, vid reguljär ridskola.
** Gäller både häst och ponny
*** Denna licens skall lösas av samtliga ryttare tillhöriga landslaget i hoppning, dressyr och fälttävlan samt övriga ryttare som gör 5 eller fler internationella tävlingar per år. 
Ryttare som tävlar utomlands måste dessutom ha en FEI-registrering. Ryttare upp till 18 år tävlar även internationellt på sin licens och behöver inte lösa internationell licens.

Gästlicens: För att utländsk ryttare skall ha tillåtelse att tävla i Sverige krävs tillstånd från det egna landets ridsportförbund, som skall meddela detta till Svenska Ridsportförbundet via fax 0220 - 456 70.
Därefter skall Gästlicens lösas till det belopp som Svenska Ridsportförbundet beslutat.

Häst-/ponnylicens fr o m 2012
Lektionshäst/ponny  100 kr/år (enl.TRI)
Ponnylicens   200 kr/år
Hästlicens   200 kr/år

Text tagit ifrån: Tidningen Ridsport

Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback
RSS 2.0